T'ajudem a fer el teu somni realitat

Introducció al Tibet

El Tibet que coneixem avui dia forma part de la Xina i pren el nom oficial de Regió Autònoma del Tibet (TAR en anglès), tot i que en xinès utilitzen el nom Xīzàng (西藏). Però a més, hi ha d'altres regions al seu voltant que formen part del Tibet històric. Són àrees de les províncies xineses de Yunnan, Sichuan, Qinghai i Gansu. D'altres regions frontereres al Nepal, Butan, India i Pakistan també estan molt influïdes per la cultura tibetana.

El TAR no va ser obert al turisme fins l'any 1984. I des de 2008, després d'un seguit de revoltes, protestes i manifestacions dels tibetans, s'ha restringit molt l'accés als turistes estrangers. Fer política no és l'objectiu d'aquesta web. Només facilitar informació al viatger per poder visitar el Tibet. És per això que és molt important que t'informis de la situació política i social per poder entendre el context en que viuen els tibetans. INFO TIBET vol fomentar el turisme responsable.

Actualment és necessari un permís especial d'entrada al TAR per poder accedir-hi. Addicionalment, es necessiten d'altres permisos segons la zona que es vulgui visitar. És a dir, no es possible viatjar lliurement al Tibet. La situació política del Tibet fa que la normativa d'accés al TAR sigui molt canviant, tot i que en els darrers anys han sigut molt estables. Consulta amb nosaltres els últims canvis de la normativa vigent per a més informació.

Infraestructures

Malgrat els esforços del govern xinès per millorar les infraestructures, encara queda molt treball per fer. Les carreteres no són de lo millor que hi ha, però la de l'Amistat està asfaltada. Encara que en alguns punts pot estar tallada per algun esfondrament o moviment de sòl.

L'aigua calenta i la calefacció és un luxe que ni la majoria dels hotels de 3 estrelles de Lhasa tenen. Els banys solen ser pudents i bastant desagradables a la vista. L'electricitat i l'aigua corrent no estan sempre garantits.

Els nivells de qualitat no s'assemblen gens als d'occident. Un quatre estrelles pot semblar-se perfectament a una de les nostres pensions més atrotinades.


Descàrrec de responsabilitat

Hi han canvis en la normativa d'accés a la Regió Autònoma del Tibet contínuament. Part de la informació que hi ha a continuació pot veure-se'n afectada. En el cas de trobar informació contradictòria, té validesa la que indiquem al requadre "Últims canvis de normativa" de la part superior dreta d'aquesta pàgina.

És possible que quan viatgis al Tibet tot hagi canviat. És responsabilitat teva informar-te continuament de la situació del Tibet en cada moment. No confiïs en tot el que llegeixes per internet; la gran majoria de vegades la informació està completament desfasada. Especialment a blogs, notícies o revistes de viatges d'anys passats.

INFO TIBET només garanteix que la informació aquí publicada és la vigent a dia de l'última actualització. És la nostra voluntat oferir les darreres informacions el més ràpid possible, però no sempre ho aconseguim. Contacta amb nosaltres per major seguretat.


Molt important

  1. El Tibet no és una destinació econòmica.
  2. Les infraestructures són precàries.
  3. Sigues conscient d'on viatges i la situació que es viu allà.
  4. És obligatori contractar un tour per aconseguir el teu permís d'entrada (amb un 2-3 messos d'antelació millor).
  5. És important tenir un pla alternatiu. No confiïs en que podràs viatjar al Tibet fins que tinguis els permisos a les teves mans.

A causa de la pandèmia global per COVID19 tots els tours van ser cancel·lats des de gener 2020 i, posteriorment, la Xina va tancar fronteres al turisme. Actualment només poden viatjar a Tibet el residents a la Xina (nacionals i estrangers) amb el seu codi mèdic QR corresponent.

1. Temps de tramitacions de permisos
S'està implantant un sistema de permisos electrònic que desitgem agilitzi tots els tràmits i redueixi els terminis. La pandèmia l'ha retardat i estem a l'espera de confirmació. Es necessiten un mínim de 15-25 dies d'antelació sobre la data d'arribada per completar la tramitació dels permisos. Abans si es vol visitar zones com la del Mt. Kailash. En moltes ocasions no s'aproven fins a 2-3 dies abans. És molt important tenir un pla B per si no arriben a temps, sobretot si contractes una agència sense autorització del Govern (agències intermediàries a la Xina, Nepal o simples guies/intermediaris locals sense llicència). És important conèixer que pot haver-hi agències legalment constituïdes però que no tinguin autorització del Govern per a tramitar permisos. Som una minoria les que sí tenim autorització i podem tramitar els permisos directament (el codi d'agència surt als permisos); informa't bé. A causa de la situació canviant que actualment existeix, no confiïs en què podràs viatjar al Tibet fins que tinguis els permisos a les teves mans.

2. Tamany mínim dels grups
Els grups poden ser d'una sola persona i no cal que siguin de la mateixa nacionalitat.

3. Tramitació de visats a Nepal
Per ordre de l'ambaixada, s'anul·len les sol·licituds urgents i es necessiten un mínim de 3 nits a Katmnadú per obtenir els visats Xina-Tibet (en dies laborables, és a dir, presentant sol·licitud un dilluns s'expedeix el visat el dimecres següent). No es concedeix visat de grup per visitar el Tibet des de Nepal per a tots aquells que tinguin un visat dels següents països en el seu passaport: Agfanistán, l'Iraq, l'Iran, el Pakistan, Síria i TURQUIA. Oficialment per estàncies de més de 30 dies des de 2015 (encara que poden donar problemes tot i haver estant menys temps). L'Embaixada pot requerir una visita presencial per fer les qüestions que cregui oportunes.

4. Nou punt fronterer Nepal-Tibet
La regió fronterera de Zhangmu/Kodari entre el Nepal i el Tibet va quedar afectada pel terratrèmol del Nepal de 2015. La carretera Nyalam-Zhangmu va quedar molt malmesa i actualment està tancada. Per tant, no es pot entrar / sortir del Tibet creuant el Pont de l'Amistat. Zhangmu (Dram) va ser completament evacuada i s'està recostruint. La resta del Tibet va quedar INTACTE. Alternativament, s'ha obert el pas fronterer de Kyirong / Rasuwa Gadhi al turisme estranger permetent així el pas de turistes per carretera entre el Tibet i el Nepal. És a dir, es restableix la connexió terrestre amb Nepal. A més de la connexió aèria amb Lhasa, es pot entrar i sortir del Tibet per carretera via Xina o Nepal. Jo mateix he fet aquesta ruta diverses vegades i no ho recomano, especialment durant el monzó.

5. Informació actualitzada
Per obtenir informació actualitzada, contacta amb nosaltres per mail o segueix-nos a Facebook o Twitter.

Permisos d'entrada al Tibet (TAR)

Per poder accedir al Tibet no serà suficient un visat xinès. És necessari sol·licitar un permís especial al govern que només aconseguiràs mitjançant una agència de viatges xinesa o tibetana.

Hi ha gent que diu que es pot entrar sense permisos. L'experiència diu que no. Als controls de l'aeroport els demanen abans de poder embarcar. A més, necessitaràs uns altres per sortir de Lhasa i visitar altres àrees. Hi han controls on els demanen. Només aquells pocs intrèpids que es mouen per terra amb els seus propis mitjans i van saltant-se els controls de carretera aconsegueixen fer-ho. Recomanem no implicar a cap tibetà durant el teu viatge si vols viatjar d'aquesta manera il·legal. Aquesta persona patirà totes les conseqüències dels teus actes.

Si optes per anar amb tren, no necessites l'original. Amb portar una còpia és suficient. Però si vas amb avió sí que necessites l'original. Per això has d'indicar a l'agència una adreça (dins de la Xina) per a que puguin enviar-te els permisos. És recomanable que avisis a l'hotel de que esperes una carta. Aquesta despesa corre normalment del teu compte.

Per demanar els permisos has d'enviar escanejat el passaport i el visat xinès. Molts motxilers van a Chengdu per tramitar-ho en persona, però fer-ho a través d'internet és molt més còmode i no hi ha cap problema. A Chengdu no el tindràs instantàniament. S'han de aprovar a la Oficina de Turisme del Tibet a Lhasa (TTB).

Paquets turístics

Ningú et facilitarà els permisos d'entrada si no contractes un tour amb ells. És per això que estàs obligat a contractar un tour que inclogui com a mínim: guia, conductor i jeep. Si només vols visitar la capital, Lhasa, amb el guia és suficient.

Pots anar sol o en grup. Encara que et resultarà molt més barat compartir les despeses amb altres viatgers. Es pot demanar un itinerari fet a mida sempre que el govern xinès no hagi prohibit l'accés a aquesta zona concreta.

Contractar un guia no significa estar vigilat les 24 hores del dia. S'encarregarà de la recerca d'allotjament, dels llocs on menjar i t'acompanyarà durant la visita de monestirs o d'altres indrets d'interès. Normalment tindràs llibertat per moure't per on vulguis una vegada hagis arribat al lloc en el qual passis la nit. Només insistirà que no visitis els monestirs pel teu compte.

Les distàncies són enormes. Així que hauràs d'estar preparat per viatjar durant moltes hores al dia amb cotxe. Si no estàs disposat a això, revisa bé el teu itinerari amb un bon mapa del Tibet abans de contractar-ho.

Recomanem viatjar en jeep. Però també podràs llogar alguna mena de minibús o furgoneta, segons les teves preferències. Tingues en compte que segurament no serà un últim model. I si vols viatjar ben ample, deixa-ho clar. Un jeep té un espai limitat i no en sobra gens ni mica si han d'anar en ell 4 persones + guia i conductor + maletes.

Accedir al Tibet des de la Xina

La forma més còmoda i senzilla de viatjar al Tibet és amb avió. Una vegada tinguis els permisos podràs comprar els bitllets en qualsevol agència xinesa. Si prefereixes fer-ho amb certa antelació a través d'internet, agències com viajar.com són una bona opció. No es pot fer a través d'elong.net i similars ja que no poden vendre bitllets amb destinació a Lhasa als estrangers. Per a la resta de vols interns no hi ha cap problema.

També és possible arribar a Lhasa amb tren. És un viatge d'unes 48 hores repartides en tres dies des de Beijing (Pequín) o Xangai. És una bona experiència, però si no tens gaire temps, la opció de l'avió és la més recomanable. A més, es molt difícil trobar bitllets. Existeixen màfies que compren totes les places i t'obliguen a anar a la revenda. També sol succeir que les grans agències tenen reservades la majoria de les places. El turisme intern és massiu. Pregunta a l'agència que contractis si pot comprar-te'ls.

Existeixen tres tipus de bitllet: llitera tova (soft bed), llitera dura (hard bed) i seient dur (hard seat). La diferència entre llitera tova i dura, a més del preu, és que en les primeres van quatre llits per cabina i tancades amb porta. Les segones són sis i sense porta. El confort d'ambdues és la mateixa.

Nota: els únics banys d'estil occidental estan al vagó de lliteres toves. A continuació del cotxe restaurant.

Accedir al Tibet des del Nepal

En primer lloc has d'estar segur de l'itinerari que vols fer ja que, una vegada estigui confirmat, obtindràs un visat amb una validesa exactament per al mateix nombre de dies. El visat serà vàlid per a totes les persones que conformen el grup i no es podrà separar individualment. No es podrà estendre una vegada estiguis en el Tibet.

Una vegada tinguin còpia del teu passaport i l'itinerari que vols fer, enviaran la sol·licitud a l'ambaixada xinesa a Nepal. La seva agència de viatges “amiga” a Nepal anirà a l'ambaixada a recollir el permís amb el teu passaport original. Serà llavors quan tu mateix podràs comprar el bitllet d'avió a Lhasa o amb l'ajuda de la seva agència “amiga” a Nepal.

Tingues en compte que l'ambaixada només obre els dilluns, dimecres i divendres. Existeixen tres tipus de visat en funció dels dies necessaris per a la seva tramitació:

  • Normal: 1 setmana
  • Urgent: 3 dies
  • Molt urgent: el mateix dia

Recomanacions de viatge

Contracta el mínim: guia, conductor, jeep i permisos

Per a evitar problemes amb l'allotjament, els menjars i les comissions en els bitllets de tren o avió, no contractis un tour amb tot inclòs. Deixa't assessorar per l'agència o la teva guia, però decideix tu on vols menjar o dormir. Òbviament, contractant una agència internacional tindràs més garanties sobre els serveis oferts. Encara que tingues especial compte amb aquelles amb seu a Nepal o que contracten el paquet turístic sense ser especialistes en aquest destí.

Contracta empreses tibetanes de confiança

Ull perquè les més conegudes NO SÓN TIBETANES. Busca informació en altres blogs i fòrums d'internet. Consulta guies especialitzades com la de Footprint o Lonely Planet. I assegura't que sigui informació actualitzada. Cada any atenc desenes de viatgers que perden temps i diners per haver-se fiat del que van llegir o es deia en un blog o vídeo de youtube sense consultar les novetats. I si prefereixes contractar el teu viatge en una agència occidental, assegura't que fa costat directament a guies locals.

Demana diversos pressupostos

Les coses allí no funcionen com aquí. Sembla obvi, però no ho és. Abans de contractar res, exigeix que se't detallin tots els serveis inclosa en el paquet, fins i tot si és un “tot inclòs”, així com l'itinerari per escrit. Dóna per descomptat que si no està en aquest pressupost, hauràs de pagar-lo a part. I compte amb els guies i conductors d'agències “econòmiques”: la picardia va arribar al Tibet fa segles.

Parla les coses tranquil·lament

No guanyaràs res discutint amb ells. Culturalment són molt diferents, així que intenta posar-te en el seu lloc. Ells no seran capaços d'entendre que en occident les coses funcionen d'una altra manera. Ets tu qui s'ha d'adaptar. Sigues respectuós.

Les propines no són obligatòries però ajuden

És d'allò més habitual donar propines al conductor i, sobretot, al guia si han fet bé el seu treball. El seu menjar i allotjament han d'anar inclosos en el paquet que t'han venut si no t'especifiquen el contrari.

Tingues un pla alternatiu

La inestabilitat política del Tibet fa que hi hagin canvis contínuament en la normativa envers els turistes. Tot pot canviar d'un dia per un altre. És molt recomanable planificar un viatge alternatiu a una altra destinació fora del TAR per si no és possible aconseguir els permisos d'entrada. No confiïs en que podràs viatjar al Tibet fins que tinguis els permisos a les teves mans.

És molt probable que fins al dia abans de viatjar cap al Tibet no sàpigues si podràs accedir-hi. Els permisos d'entrada es tramiten amb un estret marge de temps i no sempre arriben a temps. És molt bona idea contractar una assegurança a l'hora de reservar els bitllets d'avió a Lhasa. Encara que si és decisió del Govern local solen reemborsar l'import íntegre.

Mal d'alçada

Un de les majors pors abans de viatjar al Tibet és sofrir de malament d'altura. Cada persona reacciona de manera diferent i no hi ha res que garanteixi que no es vagi a patir-ho. Però si es fan les coses amb calma no arriba a ser gens greu per a la majoria de gent. Un itinerari dissenyat per a una bona aclimatació a l'altitud és clau.

Els símptomes més comuns són: fatiga, falta d'aire, mal de cap, falta d'apetit, insomni, nàusea i vòmits. Com és un tema seriós, si et preocupa, és millor que consultis al teu metge. Simplement advertir-te que viatjar amb tren no t'aclimata a l'altura. El primer dia dóna'l per perdut i descansa. No facis esforços. Beu sovint durant tot el viatge, evita l'alcohol i segueix els consells de la teva guia.

El Tibet no és una destinació per a tothom

Valora si aquesta destinació encaixa amb les teves preferències a l'hora de viatjar. Molts viatgers es queixen de les infraestructures, hotels, lavabos, menjar, distàncies, etcètera. Les condicions milloren any rere any, però no és una destinació per a un perfil de turista tradicional que normalment viatja per països amb un sector turístic fortament desenvolupat. Tampoc per a aquells que no accepten una altra manera de viatjar que no sigui per lliure, reneguen de l'assistència de qualsevol guia i els donen al·lèrgia les agències de viatges.

Preguntes i/o comentaris?

Si hi ha res que no t'hagi quedat clar o tens cap pregunta, intentarem respondre-les el més aviat possible o informar-nos per poder ajudar-te.